HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

Økende interesse for fersksæd i Europa

Etter ønsker fra utenlandske kunder vil SpermVital undersøke om SV-teknologien kan ha et konkurransefortrinn anvendt i fersk sæd.

Fride Berg Standerholen

Forskningskoordinator i SpermVital

Går vi litt i grisens fotspor tilbake til fersksæd også til storfe?

Foto: Tore Mælumsæter

Spermvital har i den siste tiden blitt kontaktet av flere europeiske seminselskaper som etterspør muligheten for at teknologien kan forlenge levetiden til spermiene under fersklagring. SpermVital sin teknologi skal sikre gradvis frigjøring og dermed forlenget levetid inne i hunndyret. Nå stilles det altså spørsmål om teknologien kan bidra til økt levetid også på fersk sæd. Forsøkstesting på lab og i fjøs vil i tiden fremover gi oss svar på om teknologien også kan gi en fordel ved lagring av fersk sæd.

Fersk sæd det vanligste på gris

Svinenæringa er godt kjent med bruk av fersk sæd til kunstig sædoverføring. Inseminering av purker har hovedsakelig blitt gjort med fersk sæd fordi spermiene fra råne er mye mindre frysetolerante enn oksespermier. Til sammenligning har bruken av fersk sæd for okse vært mye mer begrenset siden oksesæd er mer tolerant for kryokonservering.

Fordeler med fersk sæd

Bare land med høy grad av sesongbasert konsentrert kalving slik som New Zealand og Irland har tradisjonelt skilt seg ut fra andre land med betydelig større bruk av fersk sæd i høysesongen. Nå kan det imidlertid virke som om interessen for fersk sæd øker i Europa. Prosessering av fersk sæd vil gi flere doser per ejakulat grunnet lavere spermieantall i dosene, noe som vil bidra til en mer effektiv produksjon av sæddoser. Dette er et aspekt som kanskje er ekstra viktig for unge okser med høy etterspørsel som produserer lavere volum sæd sammenliknet med eldre okser.

Korte generasjonsintervallet ytterligere

Generasjonsintervallet har blitt redusert etter innføring av genomisk seleksjon, og den avlsmessige fremgangen har økt som en konsekvens av dette. Potensielt vil man kunne oppnå enda raskere avlsfremgang med bruk av fersk sæd siden det da ikke er samme karantenekrav som for frossen sæd. Fortsatt opererer man med 30 dagers karantene for frossen sæd etter produksjonsdato i Europa. Dermed vil man kunne starte forsendelsen av fersksæd ut i felt raskere enn man kan med frossen sæd. Dette anses som meget relevant innen embryofagfeltet, og flere firmaer bruker fersksæd fra ungokser på kviger med de høyeste genomiske verdiene i deres embryoproduksjon.

Bedre spermiekvalitet

Andre mulige fordeler med fersk sæd er forbedret spermiekvalitet, økt drektighet og forenklet produksjon. Den største ulempen med fersk sæd er helt klart den reduserte sykdomskontrollen som oppstår når karantenetid fjernes, og at det vil kreve mer omfattende logistikk og distribusjon.

Et team i SpermVital er i gang med dette utviklingsarbeidet, og utover våren håper vi på noen positive gjennombrudd for denne produktutviklingen.